av Sylvia Johnsen

Entusiaster for bitcoin er ofte unge mennesker med sterk verdier for miljøvern og deling. Jeg blir matt når jeg hører noen si at bitcoin er en miljøkatastrofe, for det er løgn. Ikke falske nyheter, ren og skjær løgn.

Kai A. Olsen er professor i Informatikk med kompetanse i å google, og han slår ettertrykkelig fast at bitcoin er “et strømsluk, og det har ingenting med noen teknologisk revolusjon å gjøre” (DN 11.02.2019).

Blokkjeden bitcoin tilhører er desentralisert, og ligger på datamaskiner og servere rundt omkring i et nettverk. Metode for å estimere strømforbruk er vanskelig, og de færreste begir seg ut på gjetteleken. Men det finnes minst en person. Navet for de fleste artikler om temaet kan spores til den unge mannen Alex de Vries, og hans nettsted digiconomist.net. Når finansminister Siv Jensen uttrykte uro for energiforbruket i Stortinget (20.12.17) hentet hun eksemplet fra bloggen. Hun sa Irland, Olsen sa Danmark.

Redusert strømforbruk i Norge som går til bitcoin blir utlignet med økt strømforbruk i andre land, og de fleste land har ikke vår overflod med fornybar energi. Resultatet av vedtaket på Stortinget er det verste for miljøet fordi det flytter produksjon til Mongolia og andre steder. Forstår Olsen det?

Vår egen strøm vil gå over grensen. Stortingets tabbe betyr fortsatt økte investeringer for eksport, økte strømpriser, og den nye industrien tar arbeidsplassene og flytter til Sverige.

Bitcoin er ikke en valuta, sa Svenske Riksbanken (14.03.2018), og det er viktig kunnskap.

Les mer: http://sylviajohnsen.wixsite.com/nettvisittkort/single-post/2019/02/11/Navet-for-l%C3%B8gner-om-energiforbruket-i-bitcoin